'Les CUP són l’embrió del moviment popular que ens conduirà a la nostra sobirania com a poble'
|
.
A Cerdanyola del Vallès el PAS ha realitzat una legislatura amb un regidor a l’oposició. Però què és el PAS, i com va nèixer?
El PAS som un col•lectiu assembleari que sorgim dels moviments socials de Cerdanyola. Durant anys havíem pogut comprovar que la classe política no representava els interessos de moltes entitats que treballem al nostre poble. Com a conseqüència d’això, vam veure la necessitat de dotar-nos d’una eina política, en forma de candidatura municipalista, que donés sortida a les propostes i fites d’una part important de la societat cerdanyolenca.
-A banda del teu compromís amb el PAS, tu has entrat a formar part del projecte de la CUP recentment.
Sí. Crec que les candidatures municipalistes s’enriqueixen més en la mesura que comparteixen experiències i objectius amb altres grups similars. En aquest sentit, les CUP són una eina importantíssima per a la construcció nacional del nostre país, que aposta per la capacitat del poble a decidir per si mateix, lluny de les pràctiques habituals de partits polítics tradicionals, els quals segueixen creient que són ells els qui han de conduir el procés d’alliberament dels Països Catalans. Les CUP són l’embrió del moviment popular que ens conduirà a la nostra sobirania com a poble.
-Per tant, el PAS no és un col.lectiu que camini sol. Compteu amb un teixit popular ampli. Com s’estableix la relació amb aquest teixit popular?
La mateixa gent del PAS formem part d’aquest teixit associatiu que mou Cerdanyola. De cara a les entitats, nosaltres, com a candidatura, els proposem treballar conjuntament els temes que elles porten elaborant i volen que es concreti amb una actuació municipal. D’aquesta manera, les entitats no deleguen en el PAS la representació de les seves propostes i, a més, estrenyem vincles i propiciem nous treballs conjunts.
-Cerdanyola del Vallès no és una petita localitat. Costa molt desenvolupar un projecte com el vostre? De fet no partíeu del no-res, ja que entre entre els membres del PAS hi ha gent gran i gent jove.
Sí. N’hi ha que duen més de 20 anys de militància, i d’altres que encara no fa un any. Així és com han de créixer els moviments que no es volen estancar i aposten pels relleus generacionals. Costa força treball aconseguir mobilitzar la gent, però nosaltyres sabem que la nostra tasca al poble ha de ser com una pluja fina, o com aquella gota d’aigua que cau sempre sobre el mateix punt de la roca i l’acaba foradant.
-Perquè, tot i haver obtingut un representant, un càrrec electe, han estat 4 els regidors del PAS en aquesta legislatura a Cerdanyola.
Nosaltres apostem per la rotativitat dels càrrecs i per la no remuneració de la tasca política. És una mena de vacuna contra la temptació del poder que ens ha resultat molt útil. A més, com la tasca municipal la treballem un grup de persones, podem rotar el càrrec sense que això suposi una pèrdua de vagatge o informació. Qui entra ja fa almenys dos anys que està treballant al costat dels regidors o regidores.
-La configuració del govern de Cerdanyola s’autoanomena progressista, ecologista, etc. Què ha estat això del tripartit amb CiU a la vostra ciutat?
Ha estat una enganyifa. Molta gent va votar a ICV creient que impedirien la construcció del Centre Direccional, un macroprojecte urbanístic amb un impacte ambiental que no ens podem permetre. Per tal de desbancar els "socialistes", que feia anys que governaven el poble, van aliar-se ICV, CIU i ERC... una mena de tripartit on, al capdavall, qui ha manat han estat els convergents, que són qui ha tingut la paella pel mànec i han imposat les condicions perquè en Morral (ICV) fos alcalde.
-Quin punts calents han marcat els darrers quatre anys a l’ajuntament?
Sens dubte el Centre Direccional, però també la manca d’equipaments per a joves i d’escoles bressol, ja que només en tenim una de propietat municipal, i n’han privatitzat la gestió. I també, ara ja cap al final, ha sortit a la llum tota la problemàtica dels uns abocadors a la plana del castell, on es vol fer el Centre Direccional, que ni tan sols se sap el que contenen.
-Aleshores, el cavall de batalla del PAS serà encara la defensa de la Plana del Castell i la lluita contra el Direccional a la pròxima legislatura?
És clar. Fins que no estigui fet no ens donarem per vençuts. Pensem que és un projecte que condicionarà de manera irreversible el nostre poble, i per nosaltres no serà. No deixarem la lluita pel que és just!
-Però el PAS estableix altres eixos principals al seu programa: com és el programa de la vostar candidatura?
Apostem clarament per la participació de la gent: creiem que els pressupostos participatius són una necessitat ètica aplicable, i no hi ha excuses per no fer-los. A més, uns consells de barri haurien de ser l’òrgan que s’ocupi, mitjançant la implicació directa de la gent, de la gestió dels recursos. D’altra banda, apostem pel transport públic coordinat i a preu assequible, i pels serveis públics de gestió pública. Tenim projectes interessantísims, també, en àmbits com el treball contra l’exclusió social i l’analfabetisme digital. Un poble com el nostre, al costat de la UAB, ha de ser un municipi de referència en l’aplicació de la investigació i el coneixement.
-El PAS ha estat una de les candidatures impulsores de les Candidatures Alternatives del Vallès. Com valores la necessitat d’organitzar-se més enllà de l’àmbit local?
Trobo que ha estat un pas necessari. Ara cal veure com cualla tot plegat, i això serà fruit del treball més a llarg plaç. De moment, les impressions són molt bones: estem creant xarxa i enfortint-nos amb l’intercanvi d’experiències.
-Com valores el paper de la CUP a nivell nacional. Creus que en un futur totes les candidatures alternatives podrien bastir una organització que representés un contrapoder real al sistema polític actual?
Tant de bo! En tot cas, d’alguna manera o altra hem de bastir aquest projecte. Si ho intentem per aquí i no surt bé ho tornarem a provar. Perquè val la pena seguir-ho intentant.
Maurici Jaumandreu té 28 anys. És el tercer fill d’una muntadora de cinema que, sent catalana i republicana, va viure la seva infantesa a Madrid i és qui li va ensenyar els valors del treball i el sacrifici.
Llicenciat en filosofia i periodista de professió. Dirigeix el mensuari de societat i cultura Viu Cornellà i espera poder dedicar-se un dia a l’ensenyament. Es declara llibertari, independentista i socialista, li agrada cuinar receptes de les “de tota la vida” i beure’s un bon vi de les comarques de Tarragona
Per saber-ne més:
El PAS, l'única candidatura 100% de Cerdanyola del Vallès